A plecat dintre noi în eternitate un Mare Dascăl


Îmi permit (o colegă care a luat 8 la Sută unde 5 era o mare victorie) o mică observație : Profesorul N.Suta a trecut la cele veșnice nu în neființă ! … 


(De la care am învățat cu umilință că poți să lupți împotriva corupției… chiar foarte bine în anul de grație 1979)

R.I.P. Prof. Univ. Dr. NICOLAE SUTĂ

Nicolae Sută ”deşi am fost unul dintre cei mai exigenţi profesori din ASE, dar mereu corect şi politicos cu studenţii şi cu toţi colegii de catedră”. Chiar extrem de exigent…

Nicolae Sută „Primele haine lucrate la un croitor de oraş, din stofă foarte proastă cumpărată pe cartelă, le-am putut face abia când am luat primul salariu de asistent (1950 n/r) şi am fost fericit.”  

OMUL CARE A FORMAT PROFESIONISTI, DAR SI CARACTERE.

După cum aprecia însuşi profesorul Nicolae Sută „ pentru mine, activitatea didactică şi munca cu studenţii au fost o adevărată pasiune, fapt ce a făcut să ne respectăm reciproc şi să ne întâlnim întotdeauna cu mare plăcere, deşi am fost unul dintre cei mai exigenţi profesori din ASE, dar mereu corect şi politicos cu studenţii şi cu toţi colegii de catedră”.

AM UMILINȚA ȘI ONOAREA SĂ FI FOST UNUL DINTRE STUDENȚI..

ASTĂZI SUNT FOARTE (EXTREM) TRIST …

Într-o zi, să fi fost prin 1979, un coleg (REI – Relatii Economice Internationale)  mi-a spus :

bă ai văzut ? … a înnebunit Sută ! … a postat pe avizier pe hol la etajul 2, cine a încercat să pună pile pentru cine la el ca sa ia examenul …

Cine punea pile, pentru  cine la Sută la REI in 1979, însemna cam ce avea mai corupt politic la cel mai înalt nivel sistemul Ceaușist, care era parfum pe lîngă sistemul Koveșit – Soroșist – Ghițist – Gateist- Barrosoist – Tăricenist …

și Sută a afișat numele … un fel de protocoale secrete …

pe care DNA – SRI încă le țin ascunse …

OMERTA … the silent partner … muierea care nu a fost acolo (în podgorie)…

Nu voi ști niciodată dacă erau lupte politice între ’servicii’ sau care a fost motivația … dar pentru mine și caracterul meu pe care acest Mare Profesor a reușit să îl modeleze, a rămas o constantă …

Omerta nu face bine la națiune …

… dar fac bine genialele cursuri de politici comerciale internaționale predate de Sută…

… în timp ce Soroș încerca să afle cum gîndesc oamenii mult superiori lui …

și Koveși dădea să se nască din Lascu și mama ei din Bacău…. și Ghiță la Ploiești …

SUTA

 

 

OMAGIU !

După o exemplară carieră universitară și o întreagă viața dedicată valorilor definitorii pentru învățământul românesc de economie și afaceri internaționale, la data de 03 Aprilie 2017 a trecut în eternitate unul dintre cei mai respectați membri ai comunității noastre universitare, Prof. Univ. Dr. Nicolae Sută.

“Within a system which denies the existence of basic human rights, fear tends to be the order of the day. Fear of imprisonment, fear of torture, fear of death, fear of losing friends, family, property or means of livelihood, fear of poverty, fear of isolation, fear of failure. A most insidious form of fear is that which masquerades as common sense or even wisdom, condemning as foolish, reckless, insignificant or futile the small, daily acts of courage which help to preserve man’s self-respect and inherent human dignity. It is not easy for a people conditioned by fear under the iron rule of the principle that might is right to free themselves from the enervating miasma of fear. Yet even under the most crushing state machinery courage rises up again and again, for fear is not the natural state of civilized man.”― Aung San Suu Kyi, Freedom from Fear

 

A plecat dintre noi un Mare Dascăl

După o exemplară carieră universitară și o întreagă viața dedicată valorilor definitorii pentru învățământul românesc de economie și afaceri internaționale, la data de 03 Aprilie 2017 a trecut în eternitate unul dintre cei mai respectați membri ai comunității noastre universitare, Prof. Univ. Dr. Nicolae Sută.

 

Născut la data de 05.decembrie 1927 în comuna Albeni, Judeţul Gorj, Profesorul Nicolae Sută  a parcurs toate etapele sistemului naţional de învăţământ fiind permanent primul în formaţiile de studii din care a făcut parte. După absolvirea, în 1950, a Facultăţii de Economie Generală din cadrul Academiei de Studii Comerciale şi Industriale  a fost repartizat ca asistent universitar la catedra de Economie Mondială a universităţii, fiind promovat lector universitar în anul 1952 și devenind titularul cursului de „Economie mondială”.

În perioada 1952-1967, a fost iniţiatorul cursurilor de „ Comerţ internaţional”, „ Economia comerţului internaţional”, „Comerţul exterior al României”. În anul 1968 a obţinut prin concurs gradul didactic de conferenţiar universitar la catedra de Comerţ Exterior iar în anul 1973 a fost promovat la gradul didactic de profesor universitar.

Din anul 1971, profesorul Nicolae Sută a îndrumat doctorat în specializarea relaţii economice internaţionale, sub coordonarea sa finalizând programe de doctorat 105  cercetători. Rigurozitatea ştiinţifică, excelenţa analitică şi îndrăzneală abordărilor au fost permanent calităţi pe care domnia sa le-a promovat în tot ce a făcut şi le-a insuflat celor cu care a colaborat în lunga sa carieră universitară.

Profesorul Nicolae Sută este creatorul şcolii româneşti postbelice de comerţ internaţional. Dedicat carierei universitare în întreaga sa completitate, profesorul Nicolae Sută a lucrat în Miniserul Educaţiei Naţionale atunci când se lansau bazele unui învăţământ universitar autentic naţional şi a condus, în perioadele 1970-1985 şi 1990-1999, catedra de Relaţii economice internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, consacrând un inconfundabil şi valoros stil de management al şcolii bazat pe excelenţă ştiinţifică, rigurozitate metodico-didactică  şi dimensiune strategică.

Marele dispărut a publicat 23 de cărţi, 40 de caiete de seminar şi peste 100 de articole şi studii legate îndeosebi de relaţiile comerciale internaţionale, economia mondială şi comerţul exterior al României. Cariera exemplară a Profesorului Nicolae Sută a fost apreciată în „Dicţionarul Specialiştilor”, în lucrarea „Protagonişti ai vieţii economice” şi prin obţinerea, în anul 2000, a „Diplomei Omnia” a Academiei de Studii Economice „pentru întreaga activitate în domeniul cercetării economice”şi a „Diplomei de excelenţă” pentru „întreaga carieră de cercetare şi învăţământ” a Asociaţiei generale a Economiştilor din România în 2003. După cum aprecia însuşi profesorul Nicolae Sută „ pentru mine, activitatea didactică şi munca cu studenţii au fost o adevărată pasiune, fapt ce a făcut să ne respectăm reciproc şi să ne întâlnim întotdeauna cu mare plăcere, deşi am fost unul dintre cei mai exigenţi profesori din ASE, dar mereu corect şi politicos cu studenţii şi cu toţi colegii de catedră”.

OMUL CARE A FORMAT PROFESIONISTI, DAR SI CARACTERE: Prof. univ. dr. NICOLAE SUTA (PDF Download Available). Available from: https://www.researchgate.net/publication/23690050_OMUL_CARE_A_FORMAT_PROFESIONISTI_DAR_SI_CARACTERE_Prof_univ_dr_NICOLAE_SUTA [accessed Apr 4, 2017].
https://www.researchgate.net/profile/Dumitru_Miron

articol mai vechi

articol mai nou