Kovesi – Farmecul Discret al Asasinatului … important e sa creezi premizele !

O confirmare peste timp despre misterioasa moarte a patronului Complexului ”Europa”

arto-bittner-cori-kovesii-bill-maior-ballmer-nica-vladescu-ghitaCâteodată confirmările unor fapte vin în timp. Atunci bănuielile iniţiale, neclarităţile sau reţinerea că te afli în faţa adevărului capătă alt sens şi altă valoare, dar mai ales produce satisfacţia că ceea ce era uitat sau ascuns a ieşit la iveală. Declaraţia dată la DNA de Nicolae Dumitru, patronul de la ”Niro”, a adus în atenţia publicului un nume – Constantin Salitră şi un accident rutier cu multe semne de întrebare care, chiar de la producerea lui, în 1995, s-a bănuit a fi un asasinat.

Dezvăluirile făcute procurorilor de Nicolae Dumitru, la 20 de ani de la moartea lui Salitră, omul care a înfiinţat Complexul ”Europa” de la marginea Bucureştiului, sunt pentru mine şi alţi câţiva colegi care au lucrat în anii 90 la Evenimentul zilei o continuare a poveştii afaceristului care a construit un imperiu financiar imediat după revoluţie şi a suspectei sale morţi. Fiica din prima căsătorie a lui Costantin Salitră era, la acel moment, reporter la Evenimentul zilei, într-una din secţiile pe care le coordonam.

Investigaţiile noastre s-au izbit, la un moment dat de un zid: anchetatorii au exclus orice provocare deliberată deşi tirul ieşise de pe  un drum lateral în şoseaua principală exact când jeepul lui Salitră venea cu viteză. N-a avut nicio şansă, nici el, nici femeia de lângă, despre care unii spuneau că-i era secretară, alţii iubită. A fost unul din elementele care, mediatic, au condus tragedia spre o altă pistă.

Familia patronului de la ”Europa” s-a închis în tăcere, iar autorităţile de atunci au pus batista pe ţambal, negând toate informaţiile obţinute de ziarişti, ”pe surse”, cu privire la firma căreia îi aparţinea tirul care provocase accidentul, dar şi despre luptele subterane care se duceau pentru a-l deposeda pe Salitră de afacerea care-l transformase în ”primul milionar al ţării”. Asociatul lui, fost vecin de bloc, Nicolae Dumitru, s-a retras, urmând să-şi facă propria afacere. Rămăseseră să patroneze comerţul de la ”Europa” soţia numărul doi a lui Salitră şi nou asociatul Nicu Gheară.

Cine era Constatin Salitră? Probabil că nici procurorii care anchetează acum dosarul Microsoft şi au înregistrat depoziţia lui Nicolae Dumitru nu ştiu prea multe despre acest om de afaceri, dispărut într-un misterios accident  de circulaţie. Povestea lui de ascensiune şi dispariţia bruscă, lăsând în urma lui o mare avere, seamănă cu cea a lui Dinu Patriciu.

Salitră a fost miliţian. Maior. A lucrat la Direcţia Economică a Inspectoratului General de Miliţie. De trecutul lui este legat episodul descoperirii averii în bani şi bijuterii a celebrului Ştefănescu-”Bahus”, cel cu vinurile contrafăcute, avere ascunsă într-un butoiaş expus în vitrina magazinului situate pe Calea Griviţei, în apropiere de Podul Grant. Tot de acest episod, susţineau foşti colegi de-ai maiorului, se leagă şi plecarea lui din Miliţie, în anul 1985, fiindcă cineva băgase mânuţa în aurul confiscat. A intrat în Baroul Bucureşti şi acolo l-au prins evenimentele din decembrie 1989. Nu a fost niciodată şef la ”Paşapoarte”, aşa cum s-a scris în aceste zile.

Într-o Românie eliberată de comunism şi de clica lui Ceauşescu, Salitră a fost printre primii oameni care s-au aruncat în afaceri. A deschis un magazin tip consignaţia, de haine şi antichităţi, în zona Pieţei Matache. A fost o nebunie! Bucureştenii se înghesuiau să cumpere tot ce alţii scoteau de prin case şi aduceau spre vânzare în magazinul ”Europa” a lui Salitră. Apoi a început să aducă marfă din Turcia şi din China. Afacerea mergea strună, a mai deschis un magazin. Când Salitră a făcut primul milion de dolari, prin 1992-93, a devenit ştire de presă. Următorul pas a fost crearea Complexului ”Europa”. Dar aici au început problemele. Cineva râvnea la afacera lui cu chinezii. Ceea ce ziariştii intuiau, dar n-au putut scrie la modul concret din lipsa probelor,  transpare clar, acum, din declaraţia patronului de la ”Niro”, Nicolae Dumitru:

”Bittner Alexandru, pe parcursul acelei prime discuţii ce am avut-o cu el (n.r. 2003), mi-a dat de înţeles în mod explicit că este foarte puternic. Mi-a adus două argumente pe care mi le aduc aminte, respectiv, un prim argument era legat de faptul că un fost asociat de-al meu, Salitră Constantin, ar fi murit într-un accident în ianuarie 1995, tirul implicat în accidentul acela fiind închiriat la acel moment de către Bittner Alexandru, iar un al doilea argument era legat de faptul că datorită influenţei lui s-ar fi blocat o afacere mare de construire a unui oraş chinezesc pe o parcelă de teren ce aparţinea de parcul IOR. În fapt, argumentele lui Bittner Alexandru erau foarte puternice pentru mine pentru ca ambele momente la care facea referire m-au afectat foarte mult.”

Pentru noi, ziariştii, este o explicaţie a faptului pe care nu l-am înţeles în 1995: de ce poliţiştii, foşti colegi ai lui Constantin Salitră, nu au vrut să spulbere toate suspiciunile care planau asupra morţii unuia de-al lor.

Comentariile Redactiei Corupţia.ro

Kovesi cind ati luat la cunostinta din cartile scrise de Dan Coste : ”Microsoft Ingerul Pazitor” Vol. I – II, si din alte surse, ca o casa mi-a fost furata de un colonel MAI, in acelasi timp cu furtul softului (2002) dupa ce am refuzat in repetate rinduri sa ma asociez cu Nastase si Bittner (2000-2001), ca in urma discutiilor avute cu Directorul General Microsoft Ovidiu Artopolescu referitor la inteventia nepotului acestuia Ionut Lopatan Director Tehnic Microsoft in calitate de expert parte in sustinerea apararii RSC (2005), gasita in prezent vinovata de fraude comise in complicitate cu Directorul Schengen din MAI Corina Artopolescu (2002-2003), frinele de la masina si mototrul yachtului mi-au fost sabotate, si ca ulterior am fost amenintat de mai multe ori cu moartea de catre Ovidiu Artopolescu (2009), Ati RIS cu superioritate „nobiliara”, impreuna cu Codrut Olaru si i-ati spus ziaristului in 2011 : “a… da stiu, dar Omnis e un caz mai complicat …” si asa a ramas pina astazi 2015, un caz mai complicat. Tocmai suntem in procesul de a il simplifica cerindu-va public DEMISIA !

Incepind din anul 2005 pina in prezent, DNA protejeaza in cazurile Omnis vs. Microsoft – RSC – Medist, in deplina cunostinta de cauza, la instigarea si sub controlul Dvs. organizatia criminala anchetata si in celelalte cazuri Microsot-Siemens-EADS, in vederea constitutirii premizelor necesare si suficiente in vederea exterminarii noastre economice, sociale, reputationale si fizice = ASASINAT !

Sunteti direct responsabila in asociere cu Coldea, Maior, Blaga, Vladescu, Artopolescu, si altii de favorizarea unor infractori deosebit de periculosi si la complicitate in vederea comiterii mai multor acte asimilate actelor de terorism !