PRO MEMORIA! – Ion Cristoiu: DNA e Divizia Penală a SRI!

maior-ghita-kovesi-bica-timofte-vladescu-artoMult dezbătutul subiect de ieri al bugetului Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe 2015 este tema editorialului de astăzi al lui Ion Cristoiu.

“Luând seamă la alarmele, revoltele și zbieretele stârnite joi în presa noastră de Proiectul de Buget, un american obișnuit cu o presă care ia foc doar când drepturile individului sunt puse la îndoială ar fi crezut că Guvernul Ponta a propus bani mai puțini la Sănătate sau la Educație”, apreciază jurnalistul.

De fapt, ceea ce a stârnit ieri controverse în presa românească a fost plângerea Laurei Codruța Kovesi că DNA n-ar primi banii solicitaţi pentru 2015.

“Dacă DNA e îndreptățită să ceară mai mulți bani într-o țară în care jumătate din familii au wc-urile în curte și mulți copii abandonează școala, pentru că n-au încălțările cerute de mersul pe jos, e o chestiune asupra căreia nu mă pronunț.
Dacă m-ar soma cineva să mă pronunț, aș spune că bravii procurori de la DNA, cântați de presa noastră de ofițeri acoperiți și de firme de presă paravan ale SRI, ar putea munci și pe salariile pe care le primesc acum, dacă tot sunt atât de dedicați serviciului, mai ales că trei sferturi din anchetă e făcută de SRI, altă instituție care nu stă rău cu banii și, mai ales cu timpul, dacă mă gîndesc că directorul SRI mai are un pic și-l depășește pe Balzac la numărul de cărți publicate de când e în fruntea Serviciului”, mai scrie Cristoiu pe blogul personal.

Ce admite Ion Cristoiu că îl miră este nu faptul că Laura Codruţa Kovesi vrea mai mulţi bani pentru DNA, ci reacţia unora dintre colegii săi de breaslă, care “au sărit imediat în sus de parcă s-ar fi ivit riscul de a pierde Ardealul”.

“Dacă mă gândesc bine, n-ar trebui să mă mire reacția unor confrați de breaslă la știrea că DNA n-a primit prin Buget banii ceruți: DNA e Divizia Penală a SRI”, concluzionează Cristoiu.

Situaţia bugetului DNA a fost explicată pe larg, chiar de Kovesi, în exclusivitate pe B1 TV, în emisiunea “Actualitatea românească” de aseară.

Vezi si: http://capitalismpepaine.com/2014/01/28/sri-ataca-site-ul-riscograma-ro-pentru-sebastian-ghita/

Comentariile Redactiei Coruptia.ro

Daniel Morar ne povestea prin 2013, cum SRI ii trimitea rapoarte fara nici o acoperire legala si juridica, un fel de „snoave” dedicate unor interese care se confunda cu „politia politica”. Acesta  se mira in anul 2009, in cadrul discutiilor pe care le avea cu inalti demnitari americani ca „serviciile” inca mai practica metode de politie politica, .

DNA si SRI sunt acuzate astazi de asociere in vederea favorizarii unor infractiuni deosebit de grave comise de infractori deja consacrati, dar atit de bine protejati, incit acestia se considera (si sunt considerati) vectori principali in sistemul de siguranta nationala, pe care l-au capusit atit de bine incit este si greu sa mai faci o distinctie clara (vezi cazul Guccifer – Ghita – Vladescu – RSC – Asesoft – Maior – Micul – Guccifer – Kovesi – DNA).

SRI si „acoperitii” sai nu pot fi anchetati, pentru ca fac parte din sistemul de siguranta nationala, care la rindul sau este populat cu infractori corupti, care din punct de vedere juridic apartin competentelor DNA.

DNA reprezinta o institutie vitala sistemului de siguranta nationala, care in fapt reprezinta un „mare nimic”, atit timp cit nu poate cerceta SRI si pe acoperitii acesteia. Ba dimpotriva, are obligatia sa ii apere in fata „atacurilor” competitiei legale si meritorii, si a oricaror opinii si informatii „subversive” (vezi cazul Nelu Neacsu).

DNA si SRI nu cauta vreun adevar, nu servesc nici o siguranta nationala, si nici nu lupta impotriva coruptiei, asa cum pretind de dimineata pina seara prin diferite jonglerii propagandistice.

DNA si SRI isi apara cu indirjire privilegiile si profiturile si isi protejaza proprii corupti, in continuitatea unui exercitiu care functioneaza ca uns de 25 de ani. Alina Bica si Catalin Voicu sunt exemple antologice.

Este interesant ce urmeaza sa se intimple acum, dupa ce prin anihilarea unora ca Alina Bica, sistemul incepe sa fie cunoscut si inteles, si mecanismele indelung rodate incep sa devina disfunctionale.

Odata cu plecarea unora ca Maior si Kovesi si indepartarea slugilor lor cele mai corupte si credincioase, poate devine posibila si niscai lege, pina atunci insa sa cugetam, si sa continuam sa ne miram.