Presa germană aruncă bomba: Candidatul la Preşedinţia Romaniei, Elena Udrea, şi persoane de rang înalt din Germania, implicaţi în scandalul EADS-Microsoft

elena-cocos-hotaran“Cel mai mare scandal de corupţie din istoria Uniunii Europene a avut loc sub influenţa EADS. Numele unor cetăţeni germani prominenţi apar în actele procurorilor”, notează la unison Der Freitag şi huffingtonpost.de, despre scandalul care marchează campania electorală pentru Preşedinţia României. Autorul ambelor articole este un jurnalist freelancer, Vlad Georgescu.

“Direcţia Naţională Anticoruptie (DNA) din România anchetează membri importanţi ai Guvernului şi ai serviciilor secrete din România. Aceştia ar fi încasat peste 60 milioane de euro mită, pentru a facilita în anul 2005 un contract de peste 743 de milioane de euro în România pentru firma EADS. Banii provin parţial din fondurile UE. În afara firmelor EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computer şi Microsoft, apar în legatură cu această afacere şi numele lui Gerhard Schroder, al lui Bodo Hombach, fost coordonator special al Pactului de Stabilitate pentru Sud-Estul Europei, şi membru în board-ul WAZ Media Group, companie media germană activă şi în România, ale oamenilor de afaceri Ion Ţiriac şi Klaus Mangold, precum şi cel al candidatului la Preşedinţia României, Elena Udrea”, scriu sursele citate sub semnătura jurnalistului româno-german.

“Cazul, subapreciat în presa germană, este considerat deja ca fiind cea mai complexă anchetă la nivel guvernamental din istoria IT şi a sistemelor de securitate. Se anchetează simultan în SUA, Austria şi România. Acordul semnat în august 2004 şi 2005 în prezenţa lui Gerhard Schroeder, pentru securizarea graniţelor externe ale României, a fost facilitat de Klaus Mangold şi Ion Ţiriac. Asta nu este nici ilegal, nici neobişnuit, însă în contextul general apar numeroase suspiciuni din partea anchetatorilor români şi americani. Textul contractului este punctul de plecare. Conform contractului, statul român, reprezentat de Ministerul Afacerilor Interne, MAI, reprezentat la rândul său de agenţia locală S.C. COMEX SA, se angajează să plătească 743 de milioane de euro către EADS, o sumă care a fost redusă iniţial de la 650 la 543 de milioane, mărită apoi în 2009 cu 200 de milioane de euro”, scrie autorul articolului.

“Conform unor surse din Bucureşti, DNA va cere cel târziu săptămâna viitoare ridicarea imunităţii parlamentare a mai multor foşti miniştri şi parlamentari pentru a demara anchetarea lor”, scrie autorul articolului din huffingtonpost.de.

“O figură centrală în acest caz este Ioan Rus, fost director general al Daimler Chrysler Transilvania (până în 2000), apoi ministru de Interne în România şi ‘creierul’ acordului MAI-EADS. Din rapoartele DNA reiese că firma Fujitsu Siemens a funcţionat ca un mijloc de spălare de bani în ambele scandaluri de corupţie EADS şi Microsoft. La rugămintea Fujitsu Siemens au fost deschise conturi off-shore în Cipru prin care miniştri de rang înalt au încasat bani sub forma unor onorarii de consultanţă sau retrageri de bani cash. Fujitsu Siemens a folosit firmele Gessa şi Profinet ca un al doilea canal de transfer al banilor, în care s-au scurs ‘provizioane’ de 15% din totalul contractului. Într-un acord secret parafat între EADS Deutschland GmbH şi MAI, Fujitsu Siemens este trecut ca subcontranctant exclusiv pe un volum de contract de aproximativ 60 de milioane de euro. Aceste sume au fost transferate de FSC prin firmele off-shore create în Cipru către membri de rang înalt din Guvernul României”.

Udrea, în vizorul anchetatorilor

“Una dintre cele mai proeminente figuri din acest joc este actualul candidat la Preşedinţia României, Elena Udrea. Aceasta a pus în declaraţia de avere la ANAF o şpagă de 9 milioane de euro, pe care i-a primit de la fostul soţ Dorin Cocoş, sub forma unui credit şi respinge orice legătură cu acordul EADS-Fujitsu cu un simplu ‘nu ştiu nimic’. ‘Principiul de a declara şpaga la Fisc ca fiind un credit are un motiv bine întemeiat. După trei ani se prescriu solicitările de restituire a banilor, iar astfel banii sunt spălaţi chiar sub ochii autorităţilor’, susţine un insider de la Bucureşti”, mai scrie autorul.

“Se pare că Udrea, ale cărei şanse în sondajele electorale din România sunt reduse în comparaţie cu Victor Ponta şi Klaus Iohannis, nu a avut nici în trecut nici o problemă în muşamalizarea unor fapte, ajunge doar să aruncăm o privire la firma de investiţii Impact Developer& Contractor. Un document intern al Direcţiei de Inspecţie şi Control, o instituţie de control subordonată iniţial Ministerului Mediului şi astăzi premierului României, a arătat încă din 2011 în raportul 9068, că Impact Developer&Contractor a acţionat de nenumărate ori ilegal în legătură cu proiectul de investiţii de milioane de euro Greenfield, în care au fost defrişate mai multe hectare din pădurile aparţinând Primăriei Bucureşti. Conform raportului, mai multe studii de mediu, necesare pentru un astfel de proiect în conformitate cu legislaţia UE şi cea naţională, au fost manipulate. Din stenogramele SRI pe care le deţinem reiese că încă din 2007 Impact Developer&Contractor discuta cu funcţionari ai Primăriei Bucureşti despre eliberarea avizelor de mediu, adică cu mult înainte ca acestea să fi fost prezentate. De ani de zile, DNA anchetează această firmă şi a blocat până la clarificarea lucrurilor conturi de aproape 4 milioane de euro. Întrebată în legătură cu aceste lucruri, firma Impact Developer&Contractor n-a dorit să comenteze”, continuă articolul.

“Ministrul Mediului din acea perioadă, Elena Udrea, a ignorat rapoartele anchetatorilor şi a sprijinit în acest fel sistemul condus de multimilionarul bucureştean Gheorghe Iaciu. În urmă cu doi ani, un cetăţean a informat într-o plângere Comisia Europeană despre ilegalităţile comise. În acest fel, documentele, pe care de asemenea le deţinem, au ajuns la Directoratul General pentru Mediu al Comsiei Europene de la Bruxelles. În luna mai 2012 a venit un răspuns din partea conducătorului departamentului ENV.A1, românul Ion Codescu, care a anunţat că datorita informatiilor primite s-a deschis o acţiune de infringement cu numărul 2012/4032. Însă cetăţeanul din Bucureşti nu a trimis documentele originale ale procurilor doar la Directoratul General pentru Mediu, ci şi o serie de copii la comisarul pentru Mediu de la acea vreme, Janez Potocnik şi la preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso. În ciuda documentelor semnate de procurorii români anticorupţie, Comisia Europeană a ridicat acţiunea de infringement în 2013, după o vizită a funcţionarilor UE la Bucureşti. Pasul a fost motivat prin existenţa unui Plan de Urbanism Zonal (PUZ), catalogat chiar de DNA ca fiind ilegal şi a cărei legalitate a fost ridicată de justiţia română. Faptul că Elena Udrea candidează la Preşedinţia României în ciuda acestor încrengături atât în EADS cât şi în scandalul Impact Developer&Contractor din jurul lui Gheorghe Iaciu ar părea să fie strict o problemă românească. O privire aruncată atent în culise arată că multinaţionale din Vest sunt implicate activ în afacerile de corupţie din ţara balcanică”, continuă articolul din Huffington Post.

Bucureşti – drumuri scurte, viramente rapide – afaceri perfecte în afara legii

“Conform rechizitoriului DNA, EADS Deutschland a virat prima mită de 4 milioane de euro încă din 2004. Pe lângă FSC mai apar şi subcontractanţii UTI şi Felix Telecom. Ancheta DNA, demarată la solicitarea FBI, ridică semne de întrebare legate de rolul lui Gerhard Schroder, Klaus Mangold şi Ion Ţiriac. Aceştia ar fi contribuit la parafarea acordului prin mai multe discuţii la Bucureşti pe această temă la nivel guvernamental. Suspect pare rolul lui Klaus Mangold, fost preşedinte al DaimlerChrysler şi Rothschild Deutschland GmbH, care avea legături directe cu viitorul fost ministru de Interne, Ioan Rus, aflat acum în centrul anchetei. Rus a fost până în 2000 director general al DaimlerChrysler Transilvania, şi a devenit apoi direct ministru de Interne al României. Una dintre figurile centrale a fost şi fostul manager al tenismenului Boris Becker, Ion Ţiriac. În rechizitoriul procurorilor români apare şi numele băncii sale, Unicredit Ţiriac Bank, în actual EADS. Din punct de vedere juridic, rolul fostului cancelar german Gerhard Schroder, care a militat vehement pentru semnarea acordul MAI-SISF între EADS Deutschland Gmbh şi statul român, este pur întâmplătoare. După parafarea contractului, în august 2004, Schroder devenea consilier al firmei Rothschild, al cărui şef este în continuare Klaus Mangold”, se arată în articolul din Huffington Post Germany.

“Pe lista întâmplărilor miraculoase de la Bucureşti se înscrie şi o altă celebritate politică, Bodo Hombach. Acesta s-a mai aflat în vizorul presei române, când în calitate de apropiat şi fost şef al Cancelariei germane, a preluat prin intermediul grupului WAZ 50% din ziarul România Liberă şi a interzis redacţiei să scrie despre cazul EADS. Mărturii din interiorul redacţiei România Liberă confirmă influenţa grupului WAZ în activitatea redacţională, de a muşamaliza scandalul EADS”, mai scrie autorul.