Gruparea Ghiţă şi “regele” asfaltului, aceeaşi schemă de spălat bani publici

Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiţă

“Regele asfaltului” Theodor Berna a facut tranzacţii de zeci de milioane de lei cu aceleaşi firme fantomă în care a pompat bani şi gruparea lui Sebastian Ghiţă, deputat PSD de Prahova, împreună cu cea a lui Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Theodor Berna a fost arestat pe 19 august pentru spălare de bani şi evaziune în dosarul lui Marcel Păvăleanu, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului, reţinut şi el în octombrie 2013, la Pachet cu mai mulţi interlopi şi afacerişti prahoveni abonaţi la contracte publice. În acelaşi caz, procurorii ploieşteni cercetează 142 firme din toată ţara acuzate de spălare de bani şi evaziune, inclusiv Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) – consorţiul minier care deţine licenţa de exploatare a aurului în Apuseni.

CIRCUITUL GHIŢĂ-FANTOME a ieşit la lumină în luna mai, când RISE Project a descoperit că grupul Asesoft, fondat de Sebastian Ghiţă, a trimis milioane de lei în conturile firmelor de tip “fantomă” urmărite penal în dosarul “Cosma – Păvăleanu”. Tranzacţiile s-au derulat anul trecut şi au inclus un intermediar, adică un SRL de lângă Ploieşti aflat şi el pe lista celor 142 de companii anchetate în acest caz, alături de oameni-cheie din PSD.

SRL-ul interpus pe traseul banilor se numeşte Coneco Serv şi a intrat în atenţia procurorilor în toamna anului trecut. Motivul: în 2013, firma a pompat peste 5,5 milioane de lei în patru companii ce formează nucleul dur al platformei de firme “fantomă”: Kadok Interprest, Robyko Last Line, S&S Wizard şi Narsam Invest.

Banii însă au venit din direcţia Asesoft, mai precis de la societăţile componente ale holdingului: Asesoft Internaţional (cumnatul lui Ghiţă), 2KTelecom şi AccesNet International (fratele lui Ghiţă), Teamnet Business (fondată de Ghiţă) şi Divasoft (monitorizată de ANAF pentru alte tranzacţii suspecte cu grupul Asesoft). Cele cinci au transferat în 2013 peste 10 milioane de lei în contul SRL-ului intermediar, Coneco Serv. Jumătate din sumă s-a întors imediat de unde a venit, iar cealaltă jumătate a intrat în maşinăria prahoveană de spălat bani.

Anchetatorii au decoperit însă că, în total, peste 90 de milioane de lei au fost scoşi la pungă din conturile bancare ale celor patru “fantome” cu rol de puşculiţe şi patronate, în acte, de câţiva sârbi săraci şi dependenţi de droguri care habar n-au că sunt milionari în România.
FANTOMELE Kadok, Robyko, Narsam şi S&S Wizard au mai încasat bani de la zeci de beneficiari de contracte publice guvernamentale şi locale.

Printre cei mai importanţi cotizanţi direcţi se numără şi “regele asfaltului”, Theodor Berna, arestat acum două săptămâni în dosarul “Cosma-Păvăleanu”. El controlează companiile de construcţii Tehnologica Radion, Teloxim Con, Termix Construct şi Proiect Alfa Capital – toate urmărite penal în acelaşi caz.
Documentele obţinute de RISE Project arată că în perioada 2012 – 2013, firmele lui Berna au virat peste 31 de milioane RON în cele patru “fantome” din Ploieşti.

“Privarea de libertate a inculpatului (Theodor Berna – n.n.) este necesară din cauza pericolului pe care îl reprezintă inculpatul prin faptele sale reflectate în modul ingenios şi complex de săvârşire a infracţiunilor, a persoanelor fizice şi juridice atrase în lanţul comercial fictiv, maniera ingenioasă de eludare a statului şi a intereselor sale legitime, valoarea mare a cuantumului sumelor de bani evazionate în dauna bugetului statului precum şi al sumelor ce fac obiectul infracţiunii de spălare de bani, caracterul repetitiv al acţiunilor/actelor materiale comise”, a argumentat judecătorul care a dispus arestarea lui Theodor Berna. Magistratul se referă şi la o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), ce arată că evaziunea fiscală aduce atingere securităţii naţionale prin influenţarea negativă a sumelor colectate la bugetul consolidat al statului.