EXCLUSIV. Procurorul Mariana Alexandru, adjunctul secţiei a II-a, pleacă din DNA.

Mariana Alexandru, procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie pleacă din DNA depunându-şi, în acest sens, de săptămâna trecută, o cerere de ieşire la pensie din magistratură. Cererea de eliberare din funcţie prin pensionare poartă numărul 19782/1154/2014 şi a fost deja luată în discuţie/aprobată de plenul CSM ( dublu click).

Mariana Alexandru, cerere de pensionare

Deşi considerat iniţial şi fără un fundament foarte precis un procuror destoinic, plecarea ajunctului secţiei a II-a a DNA poate avea legătură cu o serie de suspiciuni care l-au vizat în ultimul timp în legătură cu instrumentarea corectă şi tergiversarea nejustificată a mai multor dosare de corupţie extrem de importante.

Unele dintre acestea au fost întârziate fără motiv chiar 8-9 luni fără a se face cercetări deînadată deşi aveau la bază denunţuri ce trebuiau verificate imediat, altele au fost declinate prin casarea prealabilă a unor fapte fără a avea la bază verificări temeinice, câteva dosare mari pur şi simplu au fost ţinute în sertar fără a se face niciun demers pentru finalizarea lor.

Mai mult, se pare că procurorul dezvoltase în ultimii ani şi o serie de legături care puteau periclita instituţia dar şi rezolvarea unor dosare de corupţie, susţin surse.

De altfel, în DNA s-a dispus şi un control în acest sens, rezultatele acestuia nefiindu-i favorabile procurorului.

Mariana Alexandru a fost de-a lungul timpului adjunct al secţiei I a DNA, a făcut echipă cu procurorul Lucian Papici la şefia secţiei, la sfârşitul anului trecut au fost schimbaţi ambii procurori iar, ulterior, Mariana Alexandru a fost numită adjunct al secţiei II-a a DNA.

Mariana Alexandru este soţia lui Ion Alexandru, procuror militar- şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari a DNA.

Printre dosarele la care a lucrat efectiv procurorul Mariana Alexandru s-au remarcat doar cazul Cătălin Voicu, considerat o speţă destul de uşor de instrumentat şi cel al Monicăi Iacob Ridzi.

Dosarele lui Adrian Năstase, Trofeul Calităţii şi Bunuri din China (Zambaccian 1), deşi au fost considerate un succes judiciar al procurorilor Mariana Alexandru şi Lucian Papici, au fost în realitate instrumentate, semnate şi finalizate cu condamnări de procurorii DNA Mihaela Moraru Iorga, Dănuţ Volintiru şi Marius Cătălin Varctic. Ambele rechizitorii ale ambelor dosare sunt semnate şi de procurorul şef secţie de atunci al DNA, Doru Ţuluş. ( dublu click rechizitorii AICI şi AICI )

Odată ieşit din magistratură, procurorul Mariana Alexandru va beneficia de o pensie de aproximativ 16.000 de lei.