Anchetă în SUA privind coruperea unor demnitari români de către Microsoft. Document incendiar!

La Bucureşti, DNA a mers pe firul banilor – miniştri în spatele unor offshore-uri „abonate” la contractul de securizare şi informatizare a României

Sursa Zilei deţine documentele care demonstrează cum au fost confiscate trei contracte guvernamentale care însumează 1 miliard de euro plătiţi de statul român pentru informatizare şi securizare. Procurorii anticorupţie i-au chemat la audieri pe toţi oficialii implicaţi în semnarea şi adiţionarea contractelor de închiriere şi cumpărare de licenţe Microsoft pentru instituţiile publice din România. Aceeaşi anchetă a fost extinsă din 2012 şi pentru Contractul de Securizare a Frontierelor României.

Conform informaţiilor Sursa Zilei, o echipă de investigatori, detectivi şi avocaţi americani s-a aflat la Bucureşti, în decembrie 2013, în acest scop. Microsoft România a răspuns pe lângă subiect la întrebările prin care Sursa Zilei încerca să afle, încă din luna februarie, despre „kiturile de instalare” şi „pachetele de licenţe” pentru care oficialii au inventat „certificate de recepţie” după patru ani de la prima „livrare”.

Acordurile de licenţiere pentru produse software Microsoft nu implică Microsoft România ca entitate contractuală. Având în vedere modelul de afaceri indirect al Microsoft, bazat pe parteneri, detaliile unui acord specific de licenţiere, inclusiv numărul şi tipul licenţelor incluse, pot fi obţinute de la clientul final sau de la partenerii comerciali implicaţi în tranzacţie

Microsoft România
pentru Sursa Zilei
17 februarie 2014

 

Câte off-shore-uri, atâţia guvernanţi corupţi

DNA a găsit 25 de off-shore-uri care s-au alimentat, periodic, timp de un deceniu, din trei contracte alocate de Guvernul Năstase informatizării şi securizării României. Procurorii anticorupţie au indicii că la capătul fiecărui off-shore se află câte un înalt funcţionar guvernamental: miniştrii comunicaţiilor, miniştrii de interne, miniştrii educaţiei, miniştrii finanţelor, secretari generali de guvern.

România a închiriat printr-un contract semnat, pe cinci ani, în 15 aprilie 2004, mai puţin de 50.000 de licenţe Microsoft pentru instituţii publice printr-un intermediar care le-a achiziţionat la 65% din preţ – Fujitsu Siemens Computers. Compania a încasat astfel de la Guvernul României 54,5 milioane de dolari. Statul român a plătit 211,3 $ pentru închirierea unei licenţe, iar discountul pentru intermediarul reprezentat în România de Claudiu Florică a fost urmărit, opt ani mai târziu, de procurorii austrieci, până în conturile numeroşilor subcontractori – cei mai mulţi din paradisuri fiscale.

Ancheta extinsă de la Fujitsu, la EADS

Procuratura din Viena a obţinut încă din 2010 rulajele conturilor din Elveţia ale unor companii folosite aparent pentru „devierea” unor sume importante de bani din contractele pentru informatizarea şi securizarea României. Dosarul format la DNA în 2010 investiga infracţiuni de înşelăciune de care s-ar fi făcut vinovaţi angajaţii din România ai Fujitsu Technologies Solutions. Informaţiile venite din Austria au conturat însă acuzaţiile de trafic de influenţă, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, pentru care DNA a anunţat oficial, în 10 iulie, declanşarea urmării penale într-un caz sesizat abia în mai 2014 de Guvernul Ponta.

În realitate, procurorul de caz a folosit informaţii şi documente centralizate din mai multe anchete. Circuitele financiare au fost reconstituite de un specialist al DNA şi au la bază informaţii provenite timp de doi ani din mai multe comisii rogatorii.

Sursa Zilei a relatat încă din luna aprilie, că un singur procuror DNA (Mihaela Iorga Moraru) a preluat toate dosarele privind achiziţiile de licenţe de către Guvern şi le-a conexat. Printre acestea se regăseşte şi plângerea depusă de Corpul de Control al Guvernului Ponta în luna mai, cu privire la împrejurările în care a fost adiţionat un astfel de contract cu Ministerul Educaţiei, sub conducerea lui Daniel Funeriu. Procurorul a ajuns la concluzia că 9 milioane de euro din banii destinaţi şcolilor în 2009 au fost deturnaţi pentru plata unui număr de licenţe peste posibilităţile tehnice din instituţiile subordonate Ministerului Educaţiei. Însă astfel de suplimentări periodice ale acestor contracte au fost făcute în ultimii 10 ani mai ales de Ministerul Comunicaţiilor – ca autoritate contractantă – beneficiari fiind Ministerul de Interne, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public.

Istoria începe cu Sebastian Vlădescu – ministrul asociat în firma care a donat Ministerului de Interne şi SRI programe dezvoltate pe platformele Microsoft

DNA a deschis astfel lista miniştrilor care vor ţine cont de această anchetă în planificarea concediilor de vară.

Un exemplu este Sebastian Vlădescu, care era şi anul trecut asociat cu 30% în Romanian Soft Company, o companie acuzată că, deşi nu avea vreun programator angajat, ar fi încasat, în 2001, 150.000 de euro din fonduri Phare pentru dezvoltarea de programe. Aceeaşi companie este acuzată că a furat tehnologia IT dezvoltată de un concurent autohton – Grupul Omnis, iar programul destinat managementului informaţiilor din spitale a fost donat de compania lui Vlădescu Fundaţiei medicale „Prof. Dr. Gerota”.

Preşedintele Fundaţiei l-a cedat apoi spitalului Ministerului de Interne, pe care îl conducea. Persoana care a făcut recepţia donaţiei era comisarul şef Corina Artropolescu, responsabilul cu achiziţiile IT ale ministerului şi la această oră, în acelaşi timp soţia directorului general Microsoft, de la acea dată, Ovidiu Artropolescu.

Triada din IT şi securitate: EADS-Microsoft-Fujitsu

Culisele licenţelor Microsot cumpărate de statul român au fost investigate de DNA, culmea, la cererea noii conduceri a intermediarului, Fujitsu Technology Solutions. Dosarul de la DNA conţine, conform informaţiilor Sursa Zilei, mai multe denunţuri. Mărturiile ar fi fost stimulate de mailurile oficiale la care procurorii anticorupţie români au ajuns prin intermediul colegilor din Austria. Mailurile dezvăluie modul în care se raportau angajaţii Fujitsu la autoritatea contractantă şi cuvântul greu pe care o firmă de avocatură celebră l-a avut prin reprezentarea ambelor părţi contractante. În vremea când era condus de Claudiu Florică, Fujitsu a fost şi principalul „coordonator” al „negocierilor” dintre EADS şi Guvernul României. Relaţia fiind parafată tot printr-o plată în avans pentru „consultanţă”.