Corupţia din România a contaminat structurile Comisiei Europene

scheele-dip

Când te referi la OLAF,

Oficiul European de Luptă Antifraudă, invoci poliţia Comisiei Europene care investighează cazurile de fraudare a bugetului UE şi actele de corupţie gravă la nivelul instituţiilor europene. În 2006, Jonathan Scheele, şeful Delegaţiei Comisiei Europene, declara că România se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul cazurilor de fraudare a fondurilor europene. Alessandro Butticè, colonel în Guardia di Finanza, garda financiară italiană, purtătorul de cuvânt al OLAF, nu pare de acord cu opinia lui Scheele.

“OLAF nu este un organism care face declaraţii

de tip politic”, a zis colonelul Butticè la Realitatea TV, “care să dea un verdict general asupra unei situaţii generale dintr-o anumită ţară.” Şi, după un moment de gândire, a continuat: “Asta înseamnă că OLAF poate vorbi doar despre cazuri concrete. OLAF cercetează cazurile de fraudă care pot apărea în procesul de distribuţie a fondurilor europene. Mai exact, OLAF cercetează, printre altele, cum se cheltuiesc banii europeni ce vin în România prin mecanisme de finanţare”.

În cea de-a doua decadă a lunii septembrie 2006,

temutul colonel Butticè a vizitat România pentru a participa la un seminar organizat de MediaSind şi de “Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor”. Înainte de seminar, Butticé a vizitat redacţia ziarului Ziua şi a fost invitatul privat al unor oameni de afaceri cu investiţii în mass-media. Vizita lui Butticè în bârlogul mogulilor nu a fost consemnată în nici o cronică de presă sau jurnal de ştiri. Ditamai colonelul în redutabila gardă de finanţe a Italiei se afla în afara orelor sale de vigilenţă, combativitate, competenţă şi autoritate.

În noiembrie 2006, Jonathan Scheele,

fostul şef al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, era cercetat de OLAF pentru că ar fi intervenit în favoarea unei firme greceşti falimentare, Themeliodomi SA, în vederea obţinerii sumei de 72 de milioane de euro, fonduri UE nerambursabile, la rugămintea dezinteresată a lui Stelian Duţu, preşedintele pedist al CJ Constanţa. Fondurile erau destinate construirii unor staţii de epurare a apei în Constanţa Nord şi Eforie Sud, în valoare totală de 96 de milioane de euro. Extrem de îndatoritor, purtătorul de cuvânt al OLAF, Alessandro Butticè, a infirmat că OLAF l-ar fi audiat pe Jonathan Scheele sau ar fi deschis o anchetă împotriva acestuia.

Este vorba despre acelaşi Butticè

care, cu doar două luni înainte, chefuia pe moşia mogulilor şi promitea să-i pună o vârtoasă pilă lui Varujan Vosganian, pentru ca acesta să fie uns în rangul de comisar european pentru finanţe. Povestea de mai sus nu are nici happy end, nici sfârşit. Vosganian n-a ajuns comisar european şi a fost ameninţat de însuşi Manuel Barroso cu divulgarea trecutului său de presupus agent DIE. După ce a primit titlul dedoctor honoris causa al fostei Academii “Ştefan Gheorghiu” – astăzi, redutabila Şcoală Naţională de Studii Politice şi Administrative –, Jonathan Scheele a fost parcat la Direcţia transporturi a Comisiei Europene, pe spaţiul Marea Britanie-Irlanda, apoi s-a retras la Oxford University, unde va fi Visiting Fellow până în 2014.

Comisia Europeană nu-l poate ancheta, iar Marea Britanie,

patria sa, a demarat o anchetă discretă împotriva lui Jonathan Scheele, cu privire la favorizarea firmei greceşti Themeliodomi, pe care a muşamalizat-o cu aceeaşi discreţie. Scheele nu se află nici la primul, nici la ultimul său act de trafic de influenţă. În afară de firma Themeliodomi, el a intervenit pentru ca încă două firme greceşti să obţină fonduri nerambursabile, Athena SA şi Passavant Roediger, plus una din Germania, CES Consulting Engineers Salzgitter GmbH.

Butticè a fost retrogradat consilier la OLAF,

după care a fost numit director Direcţie plăţi externe, specialist pe spaţiul România, Ucraina, Turcia şi Bulgaria. În cele din urmă l-au parcat la industrii, fiind anchetat în taină de ţara sa de baştină, Italia, pentru presupuse fapte de corupţie, recte trafic de influenţă în România şi Ucraina. Până nu se termină ancheta nu îl pot sancţiona, iar dacă italienii îl găsesc vinovat de ceva, ceea ce e greu de presupus, se va spune că a avut imunitate totală pentru presupusele fapte de corupţie săvârşite în România.