Scrisoarea lui Neacşu de la Bruxelles: Şeful SRI ştia, de patru ani, că Sebastian Ghiţă vrea să arunce „năvodul” şpăgilor peste UE

După cum deja v-am informat RSC şi Asesoft, ambele din România au lansat la Bruxelles un birou care este condus de Mircea Cotoroş. Mircea a lucrat, până de curând, la Reprezentanţa Regiunii Veneto din Italia la Bruxelles şi mai nou se ocupă de biroul de la Bruxelles; Sediul se află în fost biroul al Electrica din cadrul Centrului de Presă de lângă sediul central al Comisiei Europene.

Toate bune şi frumoase, până când au depus spre finanţare două proiecte: unul în valoare de 1.200.000 de euro pentru Consiliul raional Ştefan Vodă din Moldova, depus în data de 22 februarie 2010 la DG Aidco cu nr L.41 03/154 şi unul în valoare de 4.000.000 euro depus de consorţiul Teamnet International Bucharest pentru servicii de IT externalizate la Comisia Europeană, depus în data de 1 martie 2010 cu nr .5 00/122 la DG Enviroment. Lui Mircea i-a fost promis un comision de reuşită, astfel pentru orice proiect pe care va reuşi să facă «lobby» şi va fi a probat spre finanţare va primi o anumită sumă. Cum suma primită creşte direct proporţional cu valoarea proiectului, încercă în mod disperat să intervină la oficialii de la Comisie. În acest sens, vă redau un schimb de e-mailuri mai jos. Menţionez că în schema creata la Bruxelles este implicat şi Dan Luca de la Euroactiv.

Ieri am avut o întâlnire interesantă cu Mircea şi am aflat care este sistemul de lucru. Astfel, el va încerca să-l «atragă» de partea sa pe Bent Hauschildt, subalternul lui De Vrient şi dacă va fi cazul îl va motiva suplimentar financiar. Când l-am întrebat cum se procedează mi-a zis că are mână liberă de până la maxim 5.000 de euro iar dacă suma ceruta depăşeşte acest barem la Bruxelles se va deplasa Bogdan Badiu; directorul general al Teamnet România şi va rezolva problema. Cert este ca cei de la Teamnet doresc să aplice acelaşi sistem bazat pe şpăgi din România şi la Comisia Europeană.