Loteria si grijile lui Vladescu

In afara orelor de program, ministrul Finantelor se arata deosebit de ingrijorat de piata muncii din Romania. Ingrijorarea sa ne ingrijoreaza.

Dupa o luna de zile in care a fost ocupat cu altceva, taciturnul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a binevoit sa dea un fel de raspuns la tot mai desele semnale de presa referitoare la ce se petrece de ani de zile la Loteria Romana. Si iata ce spune domnul ministru, intr-un comunicat, despre salariile indecente ale conducerii Loteriei: „Nivelul de salarizare al directorului Loteriei Romane trebuie corelat cu indicatorii de eficienta si de recompensare a eficientei tinind cont de performantele acestei companii. Pozitiile populiste vizavi de acest subiect nu pot fi incurajatoare pentru evolutia pietei muncii intr-o tara care se doreste europeana“.

Pentru cei care nu stiu, dar mai ales pentru domnul ministru, tinem sa precizam ca Loteria Romana nu scoate lignit din mina, nu produce otel sau fonta, nu hraneste juma’ de Europa cu produse bio si, din cite stim, nici nu exporta, cu succes remarcabil, computere romanesti pe o piata mondiala din ce in ce mai salbatica. Citusi de putin. Loteria Romana este acea institutie care vinde niste patratele de hirtie, pe care milioane de romani isi asaza cu pixul, sub forma unor buline, niscaiva sperante, vicii si naivitati. Si inca: este singura institutie care are dreptul, prin lege, sa efectueze acest gen de comert.

Asa stind lucrurile, sa examinam un pic performantele. Singura cunoscuta si recunoscuta este aceea ca s-au scumpit biletele. Prin urmare, s-au redus drastic numarul de combinatii jucate si, implicit, sansele de cistig, dar au crescut incasarile si profitul. Or, peste o asa convenabila intreprindere lucrativa s-au instalat acum 13 ani citiva insi care s-au dedulcit in mod confidential la o cota-parte din profitul obtinut in acest mod. Iar ministrului nu-i tremura deloc comunicatul cind vorbeste de asa performante.

In afara orelor de program, ca in fisa postului parca ii scrie altceva, domnul ministru se mai arata extrem de ingrijorat de evolutia pietei muncii din tara noastra, din moment ce s-au gasit unii sa cirteasca modul in care sefii Loteriei si-au aranjat veniturile. Pai daca acolo, la ultimul etaj al Loteriei, se da ora exacta pe piata muncii din Romania, poate n-ar fi lipsit de interes ca fiecare dintre noi sa dam o tura pe acolo si sa stam citiva ani, pina ne facem plinul. Asa, pentru egalitate de sanse. Sau iar sintem populisti, dom’ ministru?

Toata lumea se intreaba cum de a reusit Nicolae Cristea si echipa lui sa supravietuiasca vreme de 13 ani si trei guvernari in fruntea Loteriei. Mai cititi o data raspunsul ministrului Finantelor din a patra guvernare si s-ar putea sa aflati raspunsul. Dar nu in comunicat, ci in alta parte :-).

P.S. Despre acuzatiile aduse de DNA lui Nicolae Cristea, ca ar fi cumparat la suprapret 40 de spatii comerciale de la George Copos, Sebastian Vladescu spune ca asteapta verdictul Justitiei. Ar fi fost nostim sa zica altceva, nu ?