Sebastian Vladescu ne ia de prosti

vlade3Ministrul Finantelor afirma ca presa are o pozitie populista referitoare la nivelul de salarizare a directorului general al Loteriei Romane, Nicolae Cristea

Dupa ce aproape jumatate de an a reusit sa se tina departe de gafele cu care ne obisnuise predecesorul sau, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu pare decis sa recupereze timpul pierdut. Intr-un comunicat difuzat ieri, finantistul-sef, omul care dramuieste banii statului si le spune senin profesorilor ca nu are bani pentru cresterea salariilor, il mangaie pe crestet pe celebrul Nicolae Cristea de la Loterie si afirma public ca este perfect normal ca directorul unui monopol de stat sa castige 5,2 miliarde de lei intr-un an. Presa, care a avut „tupeul” sa se uite in buzunarul boss-ului de la „6 din 49”, este acuzata de Vladescu de populism pentru ca nu ar intelege corelatia dintre „salarizare si indicatorii de eficienta si de recompensare a eficientei”. Si ca sa fie lista completa ministrul isi exprima ingrijorarea privind „evolutia pietei muncii intr-o tara care se doreste europeana”. Daca ingrijorarile ministrului Vladescu privind munca ne intereseaza mai putin, corelatiile pe care ministrul le face atunci cand vorbeste de eficienta unui monopol sunt de-a dreptul senzationale. Teoria este de-a dreptul paranormala si probabil ca doar asa pot fi explicate cele 1,5 miliarde de lei incasate de seful Loteriei in 2004 sub forma de sporuri si venituri ocazionale. Numai un manager exceptional aflat in fruntea unui monopol super-eficient, poate incasa sporuri si prime care sa depaseasca de aproape 4 ori salariul anual. Ca sa nu mai vorbim de primele de peste 3,6 miliarde de lei incasate in 2004 si 2005 de acelasi personaj. Si atunci ni se pare normal ca imaginea nepatata a acestui Superman al business-ului autohton sa fie promovata de chiar ministrul Finantelor. Altfel nu… (E.I.)

Loteria – un monopol model

Pozitiile populiste referitoare la nivelul de salarizare a directorului general al Loteriei Romane nu pot fi incurajatoare pentru evolutia pietei muncii intr-o tara care se doreste europeana, afirma, intr-un comunicat, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. „Nivelul de salarizare a directorului general al Loteriei Romane trebuie corelat cu indicatorii de eficienta si de recompensare a eficientei tinand cont de performantele acestei companii (…) Aspectele juridice in care este implicata conducerea Loteriei Nationale trebuie analizate de justitie, iar cand justitia isi va spune un punct de vedere, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va lua masurile necesare”, a aratat Vladescu. Potrivit comunicatului Finantelor, directorul general al Loteriei, Nicolae Cristea, a obtinut, in 2004, venituri nete impozabile in valoare 5,2 miliarde de lei vechi, din care au fost platite impozite de 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi). Cea mai mare parte din aceasta suma, respectiv peste 3,2 miliarde de lei vechi, o reprezinta participarea la profitul companiei pentru 2003. Salariul obtinut de Cristea in 2004 s-a ridicat la 389,9 milioane de lei vechi, iar sporurile de vechime si conducere, acordate potrivit OUG 79/2001, au insumat 1,5 miliarde de lei vechi. Potrivit comunicatului, aceste venituri au fost aprobate de reprezentantii de atunci ai Ministerului Finantelor in Adunarea Generala si in Consiliul de Administratie de la Loteria Nationala, respectiv Dana Murzacu, Gheorghe Oana, Gheorghe Matei (in AGA), Marin Cojoc si Constantin Statica (in CA).

In 2005, Guvernul a anulat, prin ordonanta de urgenta nr. 20 posibilitatea participarii la profit a salariatilor Loteriei Romane. In aceste conditii, anul trecut, veniturile directorului general Nicolae Cristea au fost de 1,17 miliarde lei vechi, dupa plata impozitelor. Cea mai mare parte din aceasta suma este reprezentata de salariu, cu o valoare totala pe intregul an de 500 milioane de lei vechi. Cristea a mai primit un premiu anual in valoare de 421 milioane de lei vechi si un spor de vechime de 126 milioane de lei vechi. In 2005, Finantele au schimbat reprezentantii in AGA si CA de doua ori. In timpul mandatului lui Ionut Popescu, ministerul a fost reprezentat de Cristina Checherita, Andrei Benghea Malaies, Gheorghe Matei (in AGA), Marian Mateescu si Daniel Cristian Marinescu (in CA), iar dupa numirea lui Sebastian Vladescu acestia au fost inlocuiti de Cornelia Nagy si Nicolae Rotileanu (in CA) si Dan Regman (in AGA). Cat priveste reprezentantii Finantelor in AGA de la Loterie, comunicatul precizeaza ca Gheorghe Matei si Andrei Benghea urmeaza sa fie schimbati.

Cristea are venituri incerte in 2006

Pentru anul 2006, veniturile directorului general nu au fost aprobate. „Membrii Consiliului de Administratie si ai Adunarii Generale a Actionarilor Loteriei Romane numiti de actualul ministru al Finantelor Publice nu au luat, pana in prezent, nici o decizie referitoare la salarizarea conducerii acestei companii”, se mai arata in comunicat. La inceputul acestui an, procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala impotriva lui Nicolae Cristea, a vicepremierului George Copos si a unui actionar de la Ana Electronic, Gilio Giuseppe Rosa. Cei trei sunt cercetati pentru infractiuni economice in legatura tranzactionarea unor spatii intre firma Ana Electronic si Loterie. Ulterior, Loteria a aratat ca, la solicitarea DNA, a pus, incepand cu data de 18 aprilie 2005, la dispozitie documentele care au stat la baza incheierii acestor contracte in vederea probarii ca tranzactiile s-au efectuat respectand legea. Loteria a achizitionat din surse proprii din reteaua Ana Electronic 38 spatii comerciale in suprafata totala de 6786 metri patrati, in valoare de 5,1 milioane de euro, respectiv 746 euro/metru patrat.